Overweeg jij om virtual classrooms in te zetten? Lees dan verder! In dit artikel vertel ik over de 5 grootste voordelen van een online trainingsomgeving en ik leg uit welke aandachtspunten er zijn als je besluit virtual classrooms in te gaan zetten voor jouw business.

Definitie virtual classrooms

Laat ik beginnen met het definiëren van het begrip Virtual Classroom, want wat is het eigenlijk? Het is eigenlijk precies wat het woord zegt. Virtual betekent online en classroom betekent (klas)lokaal. Je opent je computer, klikt op de ontvangen link en je logt in bij de online lesomgeving. Vergeet niet je microfoon of headset aan te zetten, want anders hoor je niks. Zodra een trainer online is start de les en kunnen alle deelnemers elkaar horen, zien of spreken.

Als trainer kan je gebruik maken van een online whiteboard, een virtuele flipover en een chatbox. Je kan daarnaast presentaties laten zien, video’s sturen of ander lesmateriaal met je deelnemers delen. Waar nodig kan je deelnemers in groepjes zetten en in aparte ruimtes plaatsen om oefeningen te doen.

Deelnemers hebben andere tools als de trainer. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van audio, een chatbox of een virtueel opgestoken handje om vragen te stellen. Deelnemers kunnen elkaar helpen door elkaars vragen te beantwoorden of bij een oefening samen te werken.

Voor ondernemers/ondernemingen die trainingen willen aanbieden van hoge kwaliteit, maar niet veel geld kunnen of willen uitgeven zijn virtual classrooms een enorme uitkomst. Er is namelijk geen reistijd, geen file en er zijn geen reiskosten.

Voordelen virtual classrooms

De voordelen van virtual classrooms zijn oneindig, maar ik zet de 5 grootste voor je op een rijtje:

  1. Flexibel (niet plaatsgebonden)

Zowel een training volgen als een training geven is in een virtual classroom bijna overal ter wereld mogelijk. Je bent bij een online trainingsomgeving niet plaatsgebonden, want het enige dat je nodig hebt is een computer en goede internetverbinding.

  1. Kostenbesparing

Virtual classroom zijn enorm kostenbesparend. Er is namelijk geen fysieke ruimte nodig. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden aan een locatie. Er zijn ook geen reiskosten, want je hoeft nergens naartoe. En er hoeven geen hotels geboekt te worden, want de training kan overal plaatsvinden. Een computer en internetverbinding and you’re good to go!

  1. Betrokkenheid en interactie

Als online trainer kan je door een goede trainingsopzet meer betrokkenheid en interactie creëren. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ luidt het gezegde. Bij virtual classrooms is dat misschien nog wel meer. Je kunt namelijk alles van tevoren inplannen en klaarzetten. Tel daarbij het gebruik op van de juiste functionaliteiten in de virtual classroom en je houdt een zee aan ruimte over voor andere dingen. Zo kun je bijvoorbeeld de deelnemers betrokken houden of zorgen voor meer interactie in de classroom.

  1. Samenwerking

Met zijn tweeën weet je altijd meer dan alleen. Het is daarom bij een training of leertraject fijn als je mensen hebt waarmee je kunt samenwerken. Niet iedereen kan altijd overal bij zijn of zit met de afstand. Bij virtual classrooms spelen die factoren allemaal geen rol. Deelnemers die verspreidt zitten over het land of zelfs internationaal, kunnen in een virtual classroom samenkomen en daar samenwerken.

  1. Opname

Iemand is ziek of heeft per ongeluk een dubbele afspraak gemaakt. Als trainer maken we het allemaal wel een keer mee. Het handige aan een virtual classroom training is dat het kan worden opgenomen. Zo hoeven deelnemers nooit wat te missen en kan iemand als dat gewenst is, de training altijd nog een keer bekijken. De opname kan ook gebruikt worden als training on-demand.

Dit waren ze dan. De grootste voordelen van virtual classrooms. Het kan altijd, overal en het is een stuk goedkoper. Ben je nog steeds niet overtuigd? Neem dan contact met me op en ik vertel je alles wat je wilt weten: 06-48505782

Wil je zelf een keer een demonstratie in een virtual classroom bijwonen? Dit kan! Klik HIER om de data en tijdstippen te zien en je aan te melden.