Vraag aan een willekeurige trainer naar de nadelen van virtual classroom trainingen en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: “ik heb geen contact met mijn deelnemers, en loop het risico dat ze tijdens mijn les hele andere dingen doen.”

Het ontwikkelen en faciliteren van online trainingen waarbij deelnemers gedurende de hele les aanwezig blijven en betrokken zijn is een vak en niet iets dat je er zo even bij doet. Het succes, dus het behalen van de doelstellingen van een training in een virtual classroom is een optelsom van kennis, vaardigheden en creativiteit van de ontwikkelaar en/of trainer  en de mogelijkheden die de online trainingstool biedt.

Eén van de Virtual Classroom tools waar ik met veel plezier mee werk is Adobe Connect. Het mooie aan Adobe Connect is dat, naast de standaard omgeving waar je een licentie voor aanschaft, verschillende software ontwikkelaars gratis- of betaalde apps ontwikkelen die je kunt inzetten in je Adobe Connect omgeving.

Het inzetten van IJsbrekers, leuke interactieve oefeningen, maakt dat deelnemers aan je online trainingen betrokken blijven bij je lessen, en niet afhaken richting t.v. of twitter.

Met de location map app kun je je training op een leuke manier starten.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 09.59.31

Je kunt deelnemers laten inzoomen of uitzoomen naar de plaats waar ze wonen, werken, op vakantie zijn geweest, of later graag willen wonen. Vul maar in.
Deelnemers kunnen de paarse pin bovenaan in het scherm oppakken en plakken op plaats van voorkeur.