Als trainer gebruik je tijdens je trainingen op locatie vast wel eens ijsbrekers. Als warming-up, als kennismaking, als after lunch energizers, er zijn vele mogelijkheden.

Ook bij het geven van trainingen in een virtual classroom kun je ijsbrekers inzetten. Sterker nog, als je een interactieve online training wilt geven, is het sterk aan te bevelen om ijsbrekers en leuke werkvormen te gebruiken.

Afhankelijk van de mogelijkheden die je hebt in je online classroom kun je verschillende functionaliteiten, pod’s, elementen van je classroom gebruiken.

Een éénvoudige ijsbreker om deelnemers met elkaar te laten kennismaken is de volgende, waarbij ik verschillende pod’s, elementen van Adobe Connect gebruik.

Ik gebruik hier een poll, een chat en het whiteboard.
De kennismaking duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers ongeveer tussen de 5 en 10 minuten.
Deelnemers komen iets van elkaar te weten, en leren daarnaast hoe ze de verschillende pod’s, elementen van de virtual classroom kunnen gebruiken.
Werkwijze:

  • Ik vraag aan alle deelnemers om in de poll in te vullen waar ze de laatste keer vakantie hebben gevierd. Ik zend de resultaten nog niet uit, zodat ze niet van elkaar kunnen zien wat ze hebben ingevuld.
  • Ik vraag aan de deelnemers om, zonder het land te noemen, in de chat te zetten wat ze gedaan hebben in de vakantie.
  • Ondertussen zet ik de verschillende landen in het white-board.
  • Ik geef elke deelnemer een andere kleur stift en vraag ze om achter de landen de namen van de deelnemer te zetten.
  • Ik geef elke deelnemer even het woord en vraag om iets te vertellen over de vakantie.
  • Veel warming-ups en energizers zoals je ze in verschillen boeken ziet staan, zijn met wat creatief denken eenvoudig om te bouwen naar een werkvorm die je kunt gebruiken in je online training.