Door de groei van het aantal organisaties en trainers dat gebruik maakt of gaat maken van virtual classrooms ontstaat ook de behoefte aan ondersteuning bij bepaalde werkzaamheden. In een land als Amerika is het inzetten van een moderator bij online trainingen inmiddels heel gewoon. Het is een beroep geworden en een expertise op zich. In dit artikel vertel ik graag iets meer over het beroep van virtual classroom moderator.

Een virtual classroom moderator is iemand die zijn of haar werk heeft gemaakt van het ondersteunen van trainers bij het organiseren en geven van online trainingen in een virtual classroom.

Waarom zou je als trainer gebruik maken van de diensten van een moderator in je Virtual Classroom?

Ondersteuning bij techniek

Er zijn trainers met veel affiniteit met techniek en alle opties en mogelijkheden van een virtual classroom. Zij draaien hun hand niet om voor een online training waarbij ze zelf de trainingsruimte inrichten, de techniek bewaken, interactie hebben met de deelnemers en tussendoor de deelnemers ook nog in verschillende breakout-rooms zetten.

Ik merk dat er ook veel trainers zijn die heel graag gebruik willen maken van de mogelijkheden van zo’n online classroom, maar er niet aan beginnen, of afhaken vanwege die techniek en dat multitasken.

Ieder zijn vak, en als je een goede trainer bent, wil dat niet zeggen dat je ook expert moet zijn op het gebied van al die opties en technische zaken

Een moderator kent de verschillende virtual classroom tools en de mogelijkheden en problemen waar je tegenaan kunt lopen als geen ander en kan een trainer alle techniekstress uit handen nemen. Hierdoor kan de trainer zich focussen op de inhoud en op de interactie met de deelnemers.

De moderator kan deelnemers met opstart problemen en laatkomers ondersteunen zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbare tijd van de trainer en de andere deelnemers in de training.

Organisatie van de training

De moderator is op de hoogte van de beste manieren om deelnemers zich te laten registreren en te laten betalen voor online trainingen en kan deze processen en systemen voor een trainer inrichten.

De moderator kan er voor zorgen dat de deelnemers op tijd de benodigde informatie krijgen voor deelname aan online trainingen.. Elke virtual classroom tool heeft zijn eigen specifieke zaken waar rekening mee gehouden moet worden. De moderator is daarvan op de hoogte.

Met name bij grotere organisaties met een eigen ICT beleid en ICT afdeling is het van belang om tijdig af te stemmen met deze afdelingen om te voorkomen dat beleid en techniek een belemmering vormen voor geven en het deelnemen aan online trainingen. De moderator weet als geen ander wat de bespreekpunten zijn en kan testsessies organiseren.

Voorbereiden training

De trainer of onderwijskundige ontwikkelt de training en de materialen (of laat deze ontwikkelen) en de moderator kent de mogelijkheden van de verschillende tools en kan hier een adviserende rol in spelen. De moderator kan Virtual Classroom omgeving inrichten met de materialen.

De moderator kan de Virtual Classroom tool openen en met de trainer testen of alle voorbereidingen zijn getroffen en of geluid en beeld werkt.

Tijdens de training

De moderator bewaak de techniek en onderneemt actie bij problemen.

De moderator kan een ondersteunende rol spelen bij het inzetten van tools als polls, Q and A, whiteboard, en de break-out sessies en kan voor de trainer de vragen in de chat bewaken.

De moderator kan er voor zorgen dat er een opname wordt gemaakt van de training.

Na de training

De moderator kan de trainingsruimte weer klaarmaken voor de volgende sessie, zorgen voor documentatie van de inhoud van de chat en bijvoorbeeld het whiteboard.

Hij/zij kan de opname bewerken en zorgen dat deze bij de deelnemers of in een trainingsruimte terecht komt.

Wil je meer weten over het trainen in een virtual classroom, of het inzetten van een moderator. Neem dan contact met me op: 0648505782