Natuurlijk, ook ik ben overtuigd van de vele mogelijkheden om te leren met behulp van je ipad of tablet. Kijk  alleen maar eens naar de vele apps die je als trainer in kunt zetten in een training. Geen twijfel dus, en alle verdere argumenten voor het inzetten van tablets laat ik hier dan ook achterwege.

Virtual Classroom trainingen, wat zijn het?

Onder een virtual classroom training versta ik een synchrone, online, interactieve, persoonlijke training, waarin je als trainer en deelnemers tegelijk in een online classroom aanwezig bent. Een training vergelijkbaar met de training die je in een trainingsruimte geeft, maar dan online.

Ook Virtual Classroom ontwikkelaars als Adobe (Adobe Connect) Citrix (GoToTraining) en Cisco (Webex)  blijven niet achter en ondersteunen het leren doormiddel van een app.

Zijn Virtual Classroom trainingen en tablets, met deze apps een goede combinatie?

In elk geval niet voor de online trainer, facilitator, host, moderator, welke benaming we ze dan ook geven, niet voor de mensen die de touwtjes in handen hebben en achter de schermen en in de online training actief zijn.

Een aantal argumenten hiervoor:

De techniek

En dan begin ik met het internet.

Alle aanbieders van virtual classroom software adviseren hosts om gebruik te maken van een vaste internetverbinding, dus een echt kabeltje dat verbonden is met het internet.

Ik durf uit ervaring te stellen dat het wel of niet verbonden zijn aan zo’n kabel groot verschil uit kan maken als het gaat om geluid en beeld in zo’n online classroom. Voor de host/trainer, maar ook voor die deelnemer die op een wifi verbinding zit die misschien wel overbelast is door andere gebruikers.
Kun je dan met je tablet niet verbonden zijn aan zo’n ethernetkabel?

Ik heb hier en daar wat oplossingen gevonden op internet maar zie dat dit een bewerkelijk proces is.

Heb je zo’n handige tablet gekocht om je in allerlei technische toestanden te verdiepen om dat ding aan een vaste internetverbinding te hangen? Nee toch?

De functionaliteiten van de virtual classroom

De verschillende virtual classroom software ontwikkelaars gaan met de tijd mee, en ontwikkelen stevig door met allerlei bijzondere functionaliteiten.

Helaas werkt nog niet alles op je tablet of ipad.

Bij Adobe Connect kun je bijvoorbeeld geen filmpjes bekijken en er zijn verschillende gave tools die bedoeld zijn om interactie te bevorderen die op de ipad niet werken. En die interactie, die is juist zo belangrijk tijdens een online training.

Dan het formaat van je tablet, het is gewoon klein, en dat is de bedoeling ook van een tablet. Handzaam, je kunt hem zo in je tas stoppen en meenemen. Maar dat heeft als het gaat om het volgen van een interactieve virtual classroom training nadelen, het is gepriegel op de vierkante centimeter.  Schrijven in de chat, meedoen met een oefening op het whiteboard, invullen van een pol, en een stapel boeken om te zorgen dat je in beeld bent in de webcam.  Let op, ik zeg niet dat het niet kan, maar ik raad het niet aan als je wilt dat het leereffect van je training zo groot mogelijk is.

En dan heb ik nog iets en dat is misschien wel het belangrijkste argument.

Ook ik doe wel eens, languit liggend op de bank, t.v. aan, via een app op mijn iphone mee aan een webinar. Een webinar waarbij een spreker zijn verhaal doet ondersteund door een powerpoint en een vragen en antwoorden chat.

Leerde ik daarvan? Wat denk je?

Een online training is iets anders dan het volgen van een webinar. Als jij een training geeft of volgt in een trainingsruimte zit of lig je ook niet onderuitgezakt in je stoel. Toch?

Net als bij een face-to-face training mag je tijdens een online training een actieve houding verwachten. Als deelnemer wordt er iets van je verwacht, alleen aanwezigheid is niet voldoende.

Je zorgt dat je niet gestoord wordt tijdens je training, en zorgt er voor dat de omstandigheden waaronder  je leert zo goed mogelijk zijn. Een goede internetverbinding, oortjes of koptelefoon.

Rechtop, pen en papier, hand-outs, een boek of een worddocument bij de hand voor je aantekeningen, net zoals je dat doet in je training in een trainingsruimte.

Als host of trainer kun je je deelnemers informeren over de beste manier om je training zoveel mogelijk effect te laten hebben en werkafspraken maken met de groep. Voorafgaand of tijdens een ‘gewone’ training doe je dat ook, en hier is dat niet anders.

Heb je een andere mening en wil je met me praten over het inzetten van tablets bij online trainen, of over het inzetten van virtual classrooms?

Neem dan contact met me op.