Vol energie en mooie plannen kom je thuis.

Je bent een paar dagen bij een geweldig event geweest, hebt een inspirerende training gevolgd, of in een dag een veelbelovende strategie ontwikkeld. Je bent helemaal in the mood en komt vol energie met allemaal ideeën en plannen thuis.

Dan is het weekend, het wordt weer maandag, en voor je het weet ga je  weer verder als altijd.

Business as usual. 

Slow cooking, weet jij wat dat is?

Eenvoudig, gezond en gemakkelijk koken met geweldige resultaten. Slow cooking is hot en ik moet hierbij denken aan het boek ‘Elementaire gewoontes‘ van James Clear, oprichter van The Habit Academy. Deze winter las ik zijn boek over gedragsverandering.

De moeite die veel mensen hebben met het in gang zetten van veranderingen binnen het bedrijf heeft alles te maken met gedragsverandering.

Je moet tenslotte dingen anders gaan doen om je gewenste resultaten te halen.

James Clear heeft een wetenschappelijk onderbouwd vierstappenplan voor verandering ontwikkeld. Ik vertel je daar in deze post graag meer over zodat ook jij daar in je bedrijf en in je leven je voordeel mee kunt behalen.

Iets belangrijks vooraf, Clear geeft aan dat nieuw gedrag moet passen bij de persoon die je bent. Dus niet radicaal dingen heel anders gaan doen, maar aansluiten bij wie je bent en wat je al doet. En dat in kleine stapjes.

Verder

1. Maak het duidelijk

Wat is je doel, hoe ziet je plan eruit. Dat is waar we vaak mee beginnen. Over een jaar wil ik een inkomen van 100.000, of 20 kilo minder lichaamsgewicht. Clear zegt hier over: maak je doelen heel concreet en koppel nieuw gedrag aan bestaand gedrag.

Bijvoorbeeld: die strategie voor het volgende kwartaal waar je je altijd zo moeilijk toe kunt zetten. Stel dat je nu elke dag start met het wegwerken van je mail, ga dan nu elke dag voorafgaand aan die actie een half uur werken aan je bedrijfsplannen.

Gaat het om je gewicht of een gezonder werk-leefpatroon: ga elke dag na je ontbijt een kwartier wandelen. Je ontwikkelt zo nieuwe patronen die op een gegeven moment niet meer weg te denken zijn uit je leven.

2. Maak het aantrekkelijk

Veel mensen kunnen zo enorm tegen lastige dingen op zien waardoor ze maar blijven liggen.

Clear zegt hierover: koppel nieuw, moeilijk gedrag aan dingen die je graag doet. Dus, doe eerst wat lastig is, en beloon jezelf dan met iets dat je graag doet. Je wilt graag dat boek lezen, of die gave Netflix aflevering? Doe dan eerst wat je zo lastig vindt en als beloning bekijk je die gave aflevering van La casa de papel of lees je dat boek.

3. Maak het gemakkelijk

Bijvoorbeeld door te zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding als je aan de slag gaat voor je bedrijf. Weg met dat tijdschrift, zet je mail en telefoon uit. Als het om een gezonder leefpatroon gaat, zet gezond eten in de buurt en zet de rest wat verder weg.

4. Maak het lonend 

Waar doe je het voor? 

Wat levert de verandering je op:

Een stijgende omzet
Minder uren in de auto
Meer vrije tijd
Minder kilo’s
Wat ga je er mee doen? Bedenk alvast wat straks jouw beloning is.