Inktzwarte scenario’s schetste de Rabobank vanochtend, de beurs is dieprood, de handel op Wall Street is stilgelegd, 700 kinderen in Breda krijgen geen les. Er ligt een advies voor grieperige Brabanders om thuis te blijven. Vanavond gaf premier Rutte het advies aan Brabanders om waar mogelijk vanuit huis te werken.

Een snelle blik op de nieuwssites van vandaag en daar word je niet blij van.

Sterker nog, veel van mijn klanten krijgen hier best wat buikpijn van.

Op Linkedin zag ik dit weekend meerdere berichten van trainers die afzeggingen hadden voor hun eigen trainingen of te maken hadden met de afzegging van een training of event waar ze zichzelf voor hadden opgegeven.

Naast gezondheidsrisico’s (volgens experts valt dit voor de meeste mensen gelukkig wel mee) hebben we te maken met wat andere risico’s. Want wat doet het met jouw bedrijf als de ene na de andere deelnemer zich afmeldt voor je training? Of als de aanmeldingen voor je trainingen stagneren?

Ik las wat tips van trainers over wat je kunt doen met al die vrije tijd. Sporten, achterstallig onderhoud, inspiratie opdoen. Omdenken noemde iemand dat. Leuk voor een week en daar kom je ook wel overheen als het goed is. Maar als dit langer duurt?

Terwijl ik zaterdag een mail verstuurde over mijn event van 24 april had ik een beetje de kriebels. Want, hoe zien de komende weken eruit met al deze ontwikkelingen? Wat als de paniek nog verder toeslaat? Wat als we Italiaanse toestanden krijgen?

Gelukkig werk ik voornamelijk online.

Ik ben er maar even voor gaan zitten, en heb een risicoanalyse gemaakt. Wat kan er in het ergste geval gebeuren, hoe speel ik daar dan op in en op welk tijdstip. Hoe zien de algemene voorwaarden van de locatie die ik heb gehuurd eruit, tot wanneer kan ik nog cancelen, en wat kost me dat?

Voor mij is het risico van mijn enige offline bijeenkomst in dit half jaar goed te overzien, en ik heb de mogelijkheid om heel snel mijn plannen om te gooien en er een live online event van te maken. Met heel veel interactie, oefeningen en hetzelfde (leer) rendement.

Maar hoe zit dat als je agenda vol staat met trainingsdagen op locatie?

Vanochtend, terwijl ik met boxer Bono door de bossen van de Eese liep, begon mijn telefoon te trillen. Karin, jij bent toch expert op het gebied van Virtual Classrooms en  verdienmodellen? Wil jij met ons meedenken over een ander verdienmodel? Waarbij we live online onze trainingen door kunnen laten gaan als er nog meer afmeldingen komen?‘ 

Natuurlijk denk ik mee!

Heb jij net als deze beller je noodplan al klaarliggen? Gericht op het veiligstellen van je omzet en de resultaten van je klant?

Wat tips: 

Start met het maken van een risicoanalyse. Dat lijkt heel zwaar, maar valt best mee:

Zet dit in een excelbestand en maak dan een plan met alternatieven. Wat doe je in welke situatie en wat betekent dat dan voor je bedrijf voor jou als trainer en voor je deelnemers.

Misschien valt het achteraf allemaal wel mee, en dat hoop ik enorm. Maar als het niet meevalt dan heb jij hier in elk geval goed over nagedacht en heb je je oplossingen paraat.

Wil je dat ik met je meedenk? Plan dan hier een afspraak in mijn agenda. Heb je heel snel advies nodig? Bel me dan: 0648505782.

En nu met elkaar maar hopen dat dit virus snel overwaait!