Hoe ga jij die laatste 17 jaar tot je aow invullen?

Het is al weer zes jaar geleden dat ik bij mijn laatste interim opdrachtgever de deur achter me dicht sloeg. En dacht: dit was echt de allerlaatste keer.

Jarenlang reed ik door heel Nederland, vele kilometers, en zat lange maanden in hotels en appartementen. Leuk, voor als je op vakantie gaat, maar echt minder leuk als dit je leven is op je vijftigste. Ik wilde meer genieten. Van huis, tuin, man, kinderen, hond, en er waren ook hobby’s waar ik nooit aan toe kwam.

Ik had nog 17 jaar te gaan tot dat magische moment waarop er een piepklein beetje aow op je bankrekening wordt bijgeschreven, en, als je dat als zelfstandige goed hebt geregeld, ook nog wat pensioen.

Hoe ik als vijftigplus die 17 jaar in ging vullen was voor mij al snel duidelijk.

Nadat we in 2002 ons recreatiebedrijf verkochten kregen we zelf de smaak te pakken van het reizen door Europa. Eerst in een piepklein twee persoons tentje, later kwam er een grotere en de behoefte aan meer vrije tijd en meer ruimte werd steeds groter.

We overwogen om ons huis te verkopen, een grote camper te kopen, en droomden over overwinteren in warme landen.

Helaas was de huizenmarkt op dat moment niet zo goed voor ons, en we zetten dat plan even in de wachtkamer. Overwinteren in een warm land was een ander verhaal. Want, waarom wachten? Ik had inmiddels mijn bedrijf zo ingericht dat ik op elke plaats met internet opleiders kan helpen met het ontwikkelen van nieuwe verdien-modellen, en we gingen op zoek naar een huurhuis in Spanje.

Dat vonden we in Alozaina. Een huis op een berg tussen vele hectaren aan olijf-en sinaasappelbomen en met een schitterend uitzicht op Malaga. Een hele winter vakantie vieren? Wel nee, ik werk gewoon. Maar niet elke dag, en meestal in de zon, vanaf ons terras op de berg, of bijvoorbeeld vanuit Malaga, Ronda of Fuengurola.

Na de eerste winter in Spanje besloten we om ons bestelbusje om te laten bouwen tot buscamper en met dit huisje op wielen reizen we in de zomer door Europa en in de winter naar Spanje.

We gaan dit jaar weer een stap verder, de behoefte aan vrijheid wordt steeds groter. We verkopen ons huis en gaan zonder hypotheek verder. We bouwen straks een eco-woning waardoor onze vaste lasten enorm naar beneden gaan. En die grotere camper, Die komt er straks ook.

Beide gaan we straks een deel van het jaar verhuren, zodat we ook hier inkomsten uit kunnen halen.

Ook voor vijftig plussers is het Businessmodel event op 21 juni een mooi moment om vooruit te kijken en inspiratie op te doen.