Sinds 2013, het jaar waarin ik het roer omgooide en ging werken als online bedrijfskundige/ business-coach is het voor mij mogelijk om in de winter met een camper door Spanje te trekken en van daaruit mijn werk te doen.

Als we op reis zijn houden we niet van plannen en bepalen gedurende de dag waar we naar toe gaan. Dat levert regelmatig bijzondere plaatsen en ervaringen op.

Cami de ronda

Na drie nachten vertrokken we uit Blanes, verder richting het zuiden.

We vonden een nieuw overnachtingsadres op een camperplaats vlak bij het dorpje Roda de Bera.

Op zich een mooie plaats, drie velden waarvan de derde tegen het strand aan ligt. Enige nadeel, als je daar last van hebt, het spoor, wat vlak bij ligt en de treinen rijden af en aan.

Het strand is prachtig en we besloten naar het dorp/ stadje te lopen om wat te drinken.

Na een poosje strand kwamen we aan bij de Cami de Ronda, niet te verwarren met Ronda in Andalusie.

Uitzicht op Roda de bera

Een bijzonder mooie tocht langs de zee, langs prachtige huizen met veel mozaiek en mooie tuinen. We hadden ons wat verkeken op de lengte van de route, al met al zijn we heel wat kilometers onderweg geweest voordat we in het dorp aankwamen.

Een zoektocht naar een restaurant of terras, en dat viel niet mee. Aan het strandje in het dorp vonden we een terras, prima plek, maar ook hier weer: contant betalen. En dat lukte net met de zes euro die we nog hadden. Ik denk dat deze plek in de zomer druk wordt bezocht en daar kan ik me alles bij voorstellen. Aanrader!

We trokken weer verder en besloten om de volgende nacht op een parkeerplaats aan het strand te overnachten. Op de meeste plaatsen in Spanje mag dat. Je mag parkeren en slapen, maar niet je stoelen en tafel buiten zetten, dus geen campeer gedrag zoals ze dat noemen.

We sliepen in het dorpje Xeraco. Het lijkt een dorp dat is neer gestampt speciaal voor toeristen. Met een klein centrum met een Spar en wat horeca. We konden op de straten lopen, het was stil op straat. Een soort spookdorp dat waarschijnlijk in het voorjaar weer ontwaakt.

En daar kan ik me wat bij voorstellen. Na het wakker worden liep ik de paar meter naar het strand en werd verrast door het prachtige uitzicht.

We waren daar niet alleen en maakten kennis met een Nederlandse vrouw die met haar hond in een camper woont. Haar huis in Nederland was verkocht en het lukt haar niet om werk en een huurwoning te vinden. Ze krijgt geen uitkering omdat ze geen woonadres heeft en de opbrengst van haar woning is bijna verdampt. Ze kan in Nederland in de winter het gas niet betalen, en daarom is ze langere tijd in Spanje.

Bijzonder om zo’n verhaal aan te horen.

Tips!

We hebben tijdens deze eerste ‘lange’ reis met een grotere camper een aantal dingen geleerd.

Zelfs voor een vrachtwagenchauffeur is het moeilijk om goed in te schatten of hij nog verder achteruit kan rijden. Kapot lampje waarvoor we de dealer in Murcia opzochten.

Stank! Ineens, de dag nadat de vuilwatertank was geleegd. Onderzoek via internet leverde als oorzaak op die vuilwatertank. Doe er wat biotex in en ga rijden, dan wordt die tank fijn schoon.

Dat was uiteindelijk niet de oorzaak, de stank kwam terug, en we merkten dat de huishoudaccu erg heet werd. Een telefoontje met onze eigen dealer, Noorderzon in Wolvega, bracht duidelijkheid. De vrij nieuwe accu is aan gort. Iets wat sporadisch voorkomt. Gelukkig weten we nu waar de dealer in Murcia zit.