Ze zijn er, mensen die hun huis verkopen of de huur opzeggen, hun hele hebben en houwen in de auto proppen en gaan rijden. Richting de Spaanse costa’s.

We kwamen ze tegen, het eerste jaar dat we in de winter in het dorpje Alozaina verbleven. Ze waren op de bonnefooi gaan rijden, namen ergens een verkeerde afslag en kwamen ‘s avonds laat in de stromende regen terecht bij de plaatselijke cafeteria annex hostel in dat kleine dorpje. Ze hadden geluk, onze Nederlandse huisbaas zat aan de bar en hielp ze aan een eerste onderkomen. 

In de jaren daarna spraken we ze regelmatig. Of het goed met ze ging? 

De eerste jaren zeker niet. We hoorden de verhalen over een kale woning zonder kachel, over het tekort aan geld, een geleende auto waar het mis mee ging, gedoe met overheidsinstanties. Inmiddels, meer dan 7 jaar verder zijn ze gesetteld en kunnen ze zich met wat klusjes hier en daar staande houden. 

Op dit moment zie ik in de facebookgroepen over wonen en werken in Spanje veel vragen voorbij komen. Van mensen die ook naar Spanje willen en daar willen werken. En om daar werk te vinden valt niet overal mee. 

Deze week kwam ik een interessant artikel tegen over het project holapueblo (hallo dorp)

Wonen en werken in Spanje

Het gaat hier om zo’n 80 dorpjes in heel Spanje waar je met hulp van verschillende instanties kunt gaan wonen en werken. Er staan daar huisjes te koop vanaf zo’n 30.000 euro en te huur vanaf 100 euro.

Het gaat om dorpjes waar veel inwoners zijn weggetrokken en waar ze proberen om de leefbaarheid weer een boost te geven. Kansen zijn er volop, op de site staat per dorp aangegeven waar behoefte aan is en welke mogelijkheden er zijn.

Een verdienmodel in Spanje

Een gave kans voor mensen die Spaans spreken (of dat als de bliksem gaan leren) de handen uit de mouwen willen steken en een eigen bedrijf willen opzetten. 

Aantrekkelijk? 

Als jij ook rondloopt met plannen om je te gaan vestigen in Spanje is het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen.

Tot oktober 2022 kun je je inschrijven via deze website, en dan volgt er een selectie. 

Het Spaanse dorp Polopos

Misschien heb je in 2019 de tv serie gezien over vijf gezinnen die in het dorpje Polopos een nieuw leven opbouwen. Inspiratie en ideeën volop in deze serie die nu via Videoland is te zien.

Doe bedrijfskundig onderzoek

En stel je dan eens voor: dat ene dorpje waar je zo graag met of zonder je gezin zou willen wonen, je bent helemaal verliefd!

Dan wil je natuurlijk met een goed plan die selectie in gaan. En, stel dat jij geselecteerd wordt, dan wil je dat jouw plan een succes wordt. Toch? Geen ‘Ik vertrek’ taferelen, maar vanaf dag 1 een goed plan.

Pak je plannen dan direct goed aan en begin met het doen van een bedrijfskundig onderzoek.

Een externe analyse, een interne analyse en vul je resultaten in in een SWOT, een overzicht van kansen en bedreigingen, van sterktes en zwaktes. De uitkomst daarvan kun je meenemen in het plan dat je aanlevert bij de selectie.

Je kunt hiervoor heel goed gebruik maken van het Businessmodel Canvas.

Businessmodelcanvas
Businessmodel canvas met als aanvulling: happiness😀

Ontwikkel een verdienmodel

Van belang is om je zo goed mogelijk voor te bereiden en een businessmodel/ plan te maken dat klopt als een bus!

Bij het maken van zo’n plan kan ik je helpen.

Interesse? Neem dan contact met me op.

Photo by Hans Eiskonen on Unsplash